Кратка хронология Датата е 29 март. Партия Възраждане закри кампанията си

...
Кратка хронология Датата е 29 март. Партия Възраждане закри кампанията си
Коментари Харесай

Журналист срещу копейка: История с щастлив край или рецидив frognews.bg

Кратка хронология 

Датата е 29 март. Партия " Възраждане " закри акцията си с конференция в Българската телеграфна организация. На събитието е пратена и Цвета Стратиева - Флора - момиче малко над 20 година, което стана известно в интернет, пробва се да притегли интереса на младите към политиката. Миналата година Флора направи и поредност " Един ден с всяка партия " като бе една от дребното, добрали се до Бойко Борисов. Цвета учи публицистика в Нов български университет, а сега е едно от лицата на утринния блок на Българска национална телевизия. 

Но да се върнем към 29 март.

Циркът в Българска телеграфна агенция продължава към 10 минути. Преди началото на конференцията Костадин Костадинов от " Възраждане " вижда Флора в залата, и я моли да напусне. " Защо тук участват лица, които не са поканени? Не сте ли вие лицето Стратиева? ”, пита Костадинов. Следва къса замяна на реплики, в които Флора удостоверява коя е и какво прави там, а Костадинов споделя, че няма значение, тъй като той не я счита за публицист. Стратиева отхвърля да напусне залата и тогава против нея потегля тайфа яки мъжаги, които със закани от сорта на " Вън, мърша! ", " нахланица ", " безличие ", крясъци и викове в последна сметка реализират своето и Стратиева излиза на открито, съпроводена от мъж, показващ жест за плесници. 

Малко по-късно двамата организират телефонен диалог, траял общо към час. От него излиза наяве, че " моралът и хигиената " на Костадинов не му разрешават да позволява на събитието " недойстойни хора и лъжци ". Костадинов звъни и в Българската национална телевизия, които удостоверяват, че Цвета Стратиева в реалност е била там в качеството си на публицист от публичната телевизия. Веднага по-късно самият водач на " Възраждане " звъни още веднъж на Флора и се извинява, само че единствено за съответното си изказване и се зарича, че тя постоянно ще бъде гонена от събития на неговата партия. 

Българската национална телевизия мълчи, тъй като за случилото се се схваща в деня за размисъл. Всяка форма на изказвания по адрес на политическа партия, участничка в изборите, би могла да се одобри от Съвета за електронни медии и затова от Централната изборна комисия като пропаганда. Флора също мълчи, тъй като е ден за размисъл, а случката може да даде самун за политиците и да бъде използвана. Реагират от Асоциацията на европейските публицисти, както и няколко медии. Историята се споделя и в обществените мрежи от обособени консуматори. 

В деня след изборите Флора разгласява позиция, в която споделя в детайли всичко. Българската национална телевизия също разгласява изказване, в което осъжда експанзията. Междувременно Костадинов се извинява за случилото се, признава, че се е заблудил в преценката си за момичето, дава обещание й, че към този момент ще е добре пристигнала на събития на " Възраждане ". 

Но всичко към този момент се е случило. А партията на Костадин Костадинов към този момент е трета политическа мощ в Народното събрание. 

В тази преживелица има доста проблеми. Има и доста въпроси. Например - къде са били другите публицисти в залата и за какво са разрешили едно младо момиче да бъде заплашвано от яки мъже по този противен метод? Знаем обаче, че у нас журналистическа колегия просто няма и всеки се оправя както може. Та по този начин и с Флора. Но признаците за неналичието на общественост измежду представителите на медиите е напълно обособена тематика. 

Проблемът е, че огромна част от представителите и симпатизантите на " Възраждане " (не всички!) имат сходно отношение към младо момиче. Нека си представим, че това бе тяхната щерка. Така ли щяха да се държат? Щяха ли да позволен някой да се държи по този начин с нея? Краткият отговор е не. Самият Костадинов е татко на момче в гимназиална възраст - Тодор. Така ли възпитава водачът на " Възраждане " детето си? Надявам се не. 

Поведението на " Възраждане " е рецидив. Защото към този момент не един път водачът на партията Костадин Костадинов се е държал по този метод с публицисти. Само ще напомня, че наскоро публицист на " Дневник " бе помолен да напусне по съвсем същите претекстове, които Костадинов извежда като свои правила за " морал " и " хигиена ". Симпатизанти на партията му се нахвърлиха върху публицист от " Дойче веле " поради референдума за еврото. 

И до момента в който Костадинов се хвали с кардиналната си позиция и поредното си държание, аз ще попитам - белким това е обикновено? Нима е обикновено който и да е политик да бъде нападателен и да разрешава сходно отношение към представителите на медиите? И за какво се докарахме до тук като общество, че да оставяме политиците, които сякаш би трябвало да имат ясното схващане за медиите като коректив на властта, да затриват публицистиката? Всички знаем кой потегли по тази пътека. Но той не е предмет на тази публикация. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР